HJEM          PRODUKTER          OM ARCTIC CANDY          KONTAKT

Starten på et nordnorsk eventyr

Arctic Candy ble dannet i april 2005. Ideen bak Arctic Candy er lang og kom som en gradvis prosess. Gründeren bak Arctic Candy Eivind Glad hadde en karriere bak seg som restaurant kokk og reagerte på at stadig flere gjester hadde behov for spesial tilpasset mat. En av de største gruppene var de som ikke kunne spise sukker. Man merket også at denne gruppen økte hvert år og det fantes få produkter som var tilpasset en slik situasjon. Ettersom Eivind i dag jobber som faglærer på næringsmiddelfag i Tromsø fikk han anledning til å sette seg bedre inn i den globale epidemi med diabetes som nå er i full anmarsj.

Den første anledning for å skape sukkerfrie produkter kom gjennom et samarbeid med flere selskaper som jobbet med innholdet av de bærsorter som vi i dag bruker. Arbeidet ble organisert av Plante Forsk Holt i Tromsø og Eivind ble koblet inn i år 2000 mest for å se på potensialet for å utvikle moderne produkter ut i fra disse Nordnorske råvarene. Dette var starten på utviklingen på vårt produkt.

Prosessen for å utvikle sukkerfrie produkter er kostbar og krever en litt annen kunnskapsplattform en det som tradisjonelt er vanlig innenfor Norsk matindustri. Anledning for å ta neste steg i denne prosessen kom da vi fikk en mulighet for å få Bjarkøy Kommune, Troms Fylkes Kommune og Innovasjon Norge til å bidra med resurser og kompetanse på flere områder. Gjennom dette samarbeidet fikk vi muligheten til å kontakte store internasjonale firmaer som Palatinit som er et globalt sukkerfirma med en betydelig kompetanse på området.
Vårt arbeid vekket interesse og etter et 3 årig samarbeid med dem hadde vi greid å overvinne mange av de bakdeler som vårt produkt hadde. Vi hadde nå et produkt som ikke gir syreskader på tenner, nesten halve energi nivået og som ikke øker glykemisk indeks. Man hadde også et mål at så mye som mulig av produktet skulle være basert på naturlige næringsstoffer, noe som vi i dag nesten har klart.

Selskapets primære målsetning er å skape en serie av moderne produkter som er tilpasset de utfordringer som samfunnet nå går inn i. Selskapets kompetanse ligger først og fremst på det innovative på produktsiden. Vi er derfor avhengig av gode samarbeids partnere for å oppnå våre visjoner.

Hvorfor blir så mange syke og reagerer så kraftig på sukker?

Mange planter har over tid utviklet forskjellige egenskaper. Noen av disse egenskaper har gitt oss moderne medisiner, salver og hud pleieprodukter, mens andre har bidratt til et verdifullt supplement til vårt kosthold, som potet.

Vi mennesker er svært tilpassningsdyktig og har over tid lært oss å bruke naturen ikke bare som spisskammer, men også som et forråd for medisin.

Det som i små mengder kan gi medisin kan i sin tur være direkte skadelig i store mengder. Grunnen til at plantevekster utvikler slike sider ved seg, er at dette er plantens måte å forsvare seg på. Noen smaker bittert, andre er svært sterke som pepper, mens andre igjen kan gi både etseskader og det som verre er.

Sukkerroer og sukkerrør er to vekster som bruker sukker for å forsvare seg. Sukker er en av de aller sterkeste plantegifter som naturen har å by på. Mange dyr vil få kraftige forgiftning symptomer ved å spise sukker. Vi mennesker er en av få som kan ta til oss små mengder uten at vi får for store bivirkninger, men dagens situasjon kan tyde på å være ute av kontroll og mange får i seg for mye sukker.

Sukkerbaserte produkter har tatt del av vårt daglige kosthold. Det omsettes 21500 tonn med sukker baserte varer i dag i Norge pr år. Noe som i kroner utgjør 8,5 milliard. Hvor ca 2 milliard utgjør løsvekt godterier Volumet har også en stigende trend.. Disse tall dekker ikke sukkerdrikker og det vi betrakte som mat som yoghurt, juice osv men utgjør sjokolade, vingummi og lignende. Tallene og volumet kan tyde på at vi får et stadig mer ukritisk syn på vårt forbruk med de følgeeffekter dette vil ha.

Man antar at i 2030 vil ca 48 millioner i Europa ha diabetes I Amerika forventer man at ca 66,8 millioner vil ha det samme. De som likevel vil ligge på prosentvis topp er Midtøsten. Hvor så mye som 8 % av befolkningen eller mer kan få diabetes. Disse estimatene er på personer mellom 35-64 år. Tallene er hentet fra WHO.

Hva er annerledes med produktene fra Arctic Candy?

Man har gjennom forskning kommet frem til at man kan justere på sukkermolekylene på en slik måte at man bevarer det meste av det som er bra med sukker, mens man fjerner de bivirkninger som sukker har. Denne enzymatiske prosessen som man bruker for å lage Isomalt (sukker erstatning) er patentert av Palatinit. Isomalt lages av sukkerroer.
Isomalt er et rent fyllstoff. Vi bruker også et annet naturlig søtningstoff som heter sucralose som har gått igjennom en lignende prosess, men hvor man kun henter ut den komponenten som smaker søtt. Det hele er så smakt til og ballansert med råsaft og konsentrater av bær.
Ingen av dropsene skal ha mer en 0,5 % sukker i seg da de da ikke blir internasjonalt godkjent og akseptert som et sukkerfritt produkt.

Kan man spise så mye sukkerfritt man vil?

Dette anbefales ikke. Mange sukkerfrie produkter har en magestimulerende effekt som er ganske lik den man får ved å spise for mye svisker, kål og bønner. De fleste venner seg til å spise sukkerfritt svært fort, men man bør likevel være oppmerksom på dette. Vi anbefaler at barn under 3 år ikke spiser sukkerfrie produkter nettopp av denne årsak. Det er også vanlig å anbefale at et daglig inntak ikke bør ligge over 50 gram sukkerfrie produkter totalt pr dag for en voksen.